Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

AGREST zawiera duże ilości magnezu i wapnia, co korzystnie wpływa nie tylko na wzrost kości i zębów, ale też na procesy trawienia. Zawiera również związki żelaza, miedzi i fosforu, a także kwasy organiczne. Ponadto jest on bardzo dobrym źródłem witaminy C, witaminy B1, PP i prowitaminy A. Polecany szczególnie przy zaparciach oraz przy niedokrwistości  z niedoboru żelaza.Agrest poprawia trawienie, reguluje metabolizm, działa moczopędnie, przeciwzapalnie, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, pobudza apetyt. Agrest działa korzystnie na wątrobę, zmniejszając jej przekrwienie. Spożywanie jego jest zalecane w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Owoce można zjadać na surowo, w formie przetworów, suszone lub kandyzowane. Owoce agrestu są nieodzownym składnikiem diet odchudzających.

 

ANANAS zawiera bromelinę – enzym regulujący przemianę materii i odpowiedzialny m.in. za trawienie białka Owoc oczyszcza jelita. Zawarta w ananasie witamina C rozpuszcza tłuszcze i zwalcza wolne rodniki. Obecne w owocu witaminy z grupy B poprawiają wydolność organizmu, a potas usuwa z tkanek nadmiar wody i kwas moczowy. Owoc pozytywnie działa na trzustkę, wątrobę oraz pracę serca. Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, obniża gorączkę. Spowalnia efekty starzenia się organizmu. Zawiera błonnik, który wspomaga pracę jelit, usuwając toksyczne produkty przemiany materii. Odbudowuje splot kolagenowy i regeneruje komórki. Łagodzi skutki opalania, wybiela przebarwienia skóry. Likwiduje również plamy starcze oraz piegi. Z ananasa można przygotować maseczki, będące doskonałym lekiem na wypryski skórne i przy trądziku młodzieńczym. Ananasa nie należy jeść przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśności soku żołądkowego. Należy również uważać podczas stosowania antybiotyków oraz leków przeciwzakrzepowych.

 

ARBUZ zawiera witaminy C,B,A, beta-karoten, kwas foliowy, pantotenowy, witaminy B1, B2, B3, B6 oraz minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, miedź, żelazo oraz cynk. Jest źródłem glutationu oraz cytruliny, które stymulują odporność. Zawarty w arbuzie kwas foliony chroni przed anemią oraz ułatwia przyswajanie żelaza. Miąższ i sok zaleca się podawać osobom w tanach podgorączkowych. Arbuz jest skuteczny  w leczeniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy serca i nerek. Sok zawiera enzymy działające ściągająco, dlatego stosuje się go jako naturalny środek oczyszczający, przeciwzmarszczkowy oraz do leczenia stanów zapalnych skóry i wyprysków. Arbuz wspomaga terapię nowotworu nerek. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne  i przeciwzakrzepowe.

 

ARONIA nie kumuluje kadmu, ołowiu, arsenu czy cyny, z tego powodu mamy pewność,   że nie zawiera pestycydów. Ze na wysoką zawartość bioflawonoidów, zapobiega powstawaniu żylaków oraz miażdżycy.  Owoce aronii zawierają antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, błonnik oraz pektyny. Substancje te wpływają pozytywnie na przemianę materii i poprawiają gospodarkę tłuszczów. Osoby regularnie spożywające aronię mają wysoką odporność i rzadko zapadają na anginy czy przeziębienia. Aronia to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy: A,C, E i PP. Zawiera również sole mineralne, kwasy organiczne, węglowodany. Aronia wzmacnia system nerwowy: pozytywnie wpływa na pamięć, pomaga przy stresie, depresji, nerwicach. Aronia działa korzystnie również na wzrok, poza tym zapobiega powstawaniu żylaków i krwotoków. Dodaje energii, wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych metali ciężkich, takich jak ołów, uodparnia skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Wyciąg z aronii pomaga leczyć nadciśnienie tętnicze, chroni przed chorobami serca, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic oraz zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych.

 

AWOKADO jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem. Ponadto awokado zawiera takie aminokwasy jak lecytyna , histydyna, fitosterole, skwalen oraz witaminy: A, B1, B2, C, E, K oraz PP i sole mineralne. Jest bogate w potas oraz w witaminę B6, która łagodzi nagłe zmiany nastroju. Chroni przed chorobami serca, zapobiega wylewom krwi do mózgu, ma działanie antynowotworowe. Nie zawiera cukru, jest więc polecane diabetykom. Awokado jest dobre na serce oraz problemy związane z krążeniem. Ponadto zaleca się je  osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty      z trawieniem. Zawarte w nim substancje pobudzają produkcję kalogenu i wygładzają zmarszczki, nadając skórze młody wygląd.

 

BANAN zawiera węglowodany: sacharozę, glukozę i fruktozę, dzięki czemu jest bardzo dobrym źródłem energii, co sprawia, że chętnie sięgają po niego osoby uprawiające sport. Regularne spożywanie bananów podnosi odporność organizmu, zapobiega depresji,   a w przypadku jej wystąpienia łagodzi objawy za sprawą tryptofanu. Zawarta w bananie witamina B6 reguluje poziom glukozy w organizmie, wpływając przez to na poprawę samopoczucia, zaś wysoki poziom żelaza korzystnie wpływa na produkcję hemoglobiny. Potas zawarty w bananie nie tylko obniża ciśnienie krwi i działa korzystnie na serce, ale reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz transportuje tlen do mózgu.

Spożywanie bananów pomaga redukować stres, stany nerwowe oraz poprawia koncentrację  i pamięć. Ponadto reguluje poziom kwasów w żołądku, łagodząc zgagę i podrażnienia układu pokarmowego. Reguluje równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dlatego polecany jest w chorobach nerek i artretyzmie. Na ból żołądka korzystnie jest zjeść zmiksowanego banana z mlekiem i miodem.

 

BORÓWKA AMERYKAŃSKA jest cennym źródłem błonnika, a także witamin A, C, E, żelaza, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Borówkę charakteryzuje także wysoki poziom fitoestrogenów, czyli hormonów odpowiedzialnych za blokowanie enzymów wywołujących nowotwory. Regularne spożywanie borówki opóźnia proces starzenia się, chroni przed chorobą Alzheimera oraz infekcjami układu moczowego. Obecne w borówce antocyjany poprawiają wzrok oraz niwelują uczucie zmęczenia wzroku.

 

BRZOSKWINIA zawiera dużo witaminy A oraz witaminy z grupy B, witaminę PP, niacynę (dzięki jej dużej zawartości brzoskwinia łagodzi niepokój i stany lękowe), a także składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Ponadto brzoskwinia jest źródłem boru – pierwiastka odpowiedniego za produkcję estrogenu i chroniącego przed osteoporozą. Pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych, a także reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Zalecana jest przy zaburzeniach pokarmowych, a ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego (zwłaszcza w skórce) – także przy dokuczliwych zaparciach.

 

CYTRYNA dzięki zawartym w niej substancjom pobudza przemianę materii i pomaga organizmowi pozbywać się toksyn. Chroni przed infekcjami górnych i dolnych dróg oddechowych oraz łagodzi ich przebieg. Dodaje energii. Dobra w profilaktyce szkorbutu, kruchości naczyń krwionośnych i nadciśnienia. Pobudza apetyt, zwalcza reumatyzm, artretyzm oraz inne schorzenia żył. Zapobiega również krwawieniu dziąseł. Cytryna to źródło witamin A, B1, B2, B3 oraz C, ale wbrew powszechnemu przekonaniu nie zawiera jej aż tak dużo jak inne warzywa i owoce. Sok z cytryny pomaga przy przeziębieniach, grypie, szkarlatynie, trądziku. Bywa pomocny przy odmrożeniach, użądleniach, oparzeniach słonecznych. Można go stosować również przy opryszce. Używany jest w leczeniu nerwic, oraz infekcji układu oddechowego. Przy gorączce pomaga wypicie soku z jednej cytryny zmieszanej z osłodzoną wodą. Przy infekcjach  i reumatyzmie należy pić taki sok codziennie przez 5 tygodni.

 

CZEREŚNIE są bogatym źródłem potasu. Pierwiastek ten usuwa z organizmu nadmiar soli, dzięki czemu czereśnie pozytywnie wpływają na układ krążenia. Ponadto owoce te są źródłem witaminy C, A, PP, witamin z grupy B oraz flawonoidów. Zawierają również foswor, wapń, magnez, siarkę, chlor, sód, cynk, żelazo, miedź i jod. Czereśnie regulują przemianę materii są dobre na zaparcia. Niszczą wolne rodniki, hamują procesy starzenia się skóry, wpływają pozytywnie na jej jędrność. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Działają moczopędnie, wspomagają rozkładanie kamieni żółciowych i moczowych. Zapobiegają anemii, wzmacniają organizm. Wpływają pozytywnie na pracę żołądka i wątroby, Są pomocne w leczeniu reumatyzmu  i artretyzmu. Ze względu     na małą liczbę kalorii idealnie sprawdzają się przy dietach odchudzających. Sok z czereśni doskonale reguluje pracę serca i nerek.

 

FIGI zawierają glukozę, fruktozę pektyny, witaminy z grupy B, C oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, potas, wapń, magnez i fosfor. Wykazują działanie odtruwające, przeciwbakteryjne, wykrztuśne oraz odkwaszające organizm. Wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Owoce te są polecane osobą z niedokrwistością. Suszone figi korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny. Wykazują również działanie przeciwastmatyczne. Zawierają bardzo dużo wapnia, dlatego polecane są dla osób zagrożonych osteoporozą. Mają poza tym dużo błonnika, dzięki czemu poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Sok działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe, znajduje również zastosowanie w leczeniu anemii. Nalewka sporządzona z fig jest stosowana w dusznościach towarzyszących astmie.

 

GRANATY zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C, kwas cytrynowy i taninę. Dobrze jest je stosować w niektórych chorobach żołądka. Ponadto wykazują działanie przeciwastmatyczne. Wspomagają leczenie anginy i przeziębienia. Mogą być stosowane w zwalczaniu gorączki, łagodzą również stany zapalne. Granaty pobudzają łaknienie, regulują procesy trawienia. Zapobiegają procesom starzenia się i spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Regularne spożywanie granatów poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych. Zapobiega również powstawaniu nowotworów.  Sok z owoców granatu używany jest jako doskonały napój orzeźwiający. Wspomaga leczenie nadciśnienia, astmy, ułatwia trawienie, chroni serce, układ krążenia obniża ciśnienie krwi.  Skórki z granatu można stosować przeciwko wrzodom, próchnicy, w zapaleniach jamy ustnej i infekcjach gardła. Granat oddziaływuje pozytywnie na skórę, ponieważ chroni ją przed wolnymi rudnikami, aktywuje procesy jej regeneracji, a także przyspiesza gojenie podrażnień. Ponadto zwiększa elastyczność i jędrność skóry. Odżywia ją  i rewitalizuje.

 

GRUSZKA zawiera potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz bor, który pobudza komórki mózgowe oraz poprawia zdolność koncentracji. Ponadto w gruszce zawarty jest jod, który korzystnie wpływa na tarczycę i zapobiega jej schorzeniom. Owoc jest również źródłem węglowodanów, olejków eterycznych, błonnika i pektyny oraz witamin A, B1, B2, B6, C,    i PP. Gruszka pobudza trawienie, przeciwdziała zaparciom, leczy biegunki. Wspomaga leczenie anemii, zapalenia dróg moczowych, stanów zapalnych gruczołu krokowego. Dojrzałe owoce powinny jeść osoby narażone na osteoporozę. Kompot z suszu ma właściwości przeciwgorączkowe. Sok łagodnie obniża ciśnienie krwi i uszczelnia naczynia włosowate. Wbrew panującej opinii gruszki nie są ciężkostrawne. Wyciąg z owoców gruszy jest wykorzystywany w kosmetyce. Wykazuje działanie wygładzające, kojące, nawilżające    i rewitalizujące, dzięki czemu zmęczona i poszarzała skóra odzyskuje miękkość i zdrowy koloryt. Ekstrat z gruszek znajduje zastosowanie w produkcji kremów oraz szamponów do włosów. Wyciąg wiąże się z keratyną włosa, uelastycznia ją, zapobiegając rozdwajaniu.

 

JABŁKA są bogatym źródłem witaminy C, która chroni układ nerwowy, mięśnie   i poprawiają pracę wątroby. Wykazują działanie moczopędne. Zawierają dużo potasu, żelaza, magnezu, miedzi, krzemu, cynku, beta-karotenu. Jabłka hamują rozwój chorób krążenia oraz nowotworów, a także uszczelniają naczynia włosowate. Zwiększają odporność na infekcje, oczyszczają organizm z toksyn i cholesterolu. Regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają także wchłanianie cholesterolu, przez co zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Wspomagają leczenie zaparć i biegunek. Jedzenie jabłek korzystnie wpływa na stan paznokci, skóry i włosów. Odkwaszają organizm, a potas reguluje gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni. Medycyna ludowa przypisuje jabłkom leczniczy wpływ na bóle stawów.

Gotowane tarte jabłka leczą u dzieci biegunkę oraz niestrawność, a u osób dorosłych choroby wrzodowe. Herbatka ze skórek wykazuje właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne – jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła.

 

JAGODY  oprócz błonnika zawierają witaminy z grupy B, A, C, PP, selen, cynk, miedź. Kwas  zawarty w jagodach przeciwdziała rozwojowi nowotworów płuc, przełyku oraz krtani. Jagody neutralizują wolne rodniki, zabijają wirusy i bakterie. Zawarte w jagodach substancje uelastyczniają naczynia krwionośne i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek. Jagody zapobiegają m.in. jaskrze i zaćmie. Usuwają z organizmu toksyny, dlatego zaleca się je przy różnego rodzaju zatruciach. Chronią także przed infekcjami układu moczowego, przeciwdziałają zaparciom, leczą biegunki.

Napar z suszonych owoców działa uspokajająco, przeciwbólowo i przeciwbiegunkowo,  a syrop leczy kaszel i infekcje układu oddechowego. Sok z czarnych jagód chroni m.in. przed pylicą oraz uznawany jest za antidotum w zatruciach, ponieważ wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny.

Jagody znalazły zastosowanie także w kosmetyce do produkcji kosmetyków nawilżających                 i odżywiających skórę. Preparaty, które zawierają wyciąg z jagód, działają wzmacniająco oraz ściągająco, mają właściwości nawilżające i zmiękczające. Zalecane są osobom z cerą naczyniową, trądzikową i tłustą.

 

KIWI zalicza się do grupy owoców o ponadprzeciętnych walorach odżywczych. Zawiera ogromne ilości witaminy C, E, B, ma dużo potasu i cynku, ale znajdują się w nim także: sód, pektyny, cukry oraz kwas foliowy. Kiwi wspomaga leczenie grypy, wpływa na pozytywne samopoczucie, chroni przed chorobami serca oraz układu krwionośnego, oczyszcza organizm. Spożywanie kilku owoców dziennie może znacznie usprawnić naprawę uszkodzonego DNA     i  zapobiec powstaniu raka. Chroni także przed udarem mózgu i zakrzepicą żył. Badania wykazują, iż regularne spożywanie kiwi zmniejsza poziom trój glicerydów we krwi aż o 15%. 

Kiwi znalazło zastosowanie w kosmetyce, gdyż kwasy zawarte w owocach mają właściwości rozjaśniające i regenerujące. Wykorzystywane są w kremach, maseczkach do twarzy, szamponach, żelach do kąpieli oraz balsamach do ust. Zawarte w owocach małe pestki bywają składnikiem peelingów. W warunkach domowych możemy sporządzić z owoców kiwi maseczkę nawilżającą, ściągającą, przeciwdziałającą procesowi starzenia oraz odżywiają cerę.

 

JEZYNY zawierają błonnik, witaminy: A z grupy B,C, E oraz potas, magnez, pektyny, garbniki. Wzmacniają organizm, zwalczają grzyby i bakterie. Jeżyny pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, mają właściwości uspokajające. Pomagają przy biegunkach   i mdłościach. Łagodzą również bóle występujące przy zapaleniu jelita. Obniżają poziom kwasów żołądkowych.

Soku z jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje. Dobry jest również na zgagę. Działa orzeźwiająco. Przy przeziębieniach oraz grypie wykazuje działanie napotne i wykrztuśne.

 

MALINY zawierają witaminy: A, C, K, B1, B2, PP oraz beta-karoten, błonnik, wapń, żelazo i magnez. Owoce te doskonale sprawdzają się przy przeziębieniach, infekcjach bakteryjnych     i wirusowych oraz anginie. Zawierają kwas salicylowy, dzięki czemu doskonale zwalczają gorączkę. Maliny wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w oczyszczaniu organizmu, zwalczaniu niestrawności i biegunek. Mają naturalne właściwości przeczyszczające. Napary działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, hamują rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zwalczają biegunkę. Z kolei sok z malin doskonale rozgrzewa i łagodzi kaszel.

Maliny posiadają właściwości nawilżające, wygładzające, ujędrniające, zmiękczające                       i tonizujące dzięki czemu znalazły zastosowanie w produkcji wielu kosmetyków                               do pielęgnacji skóry. Regulują wydzielanie serum, działają antyseptycznie. W naturalny sposób oczyszczają skórę, usuwając martwy naskórek, relaksują ją, odprężają i poprawiają jaj koloryt. Znajdziemy je w szamponach, mydłach, kremach do twarzy, balsamach, żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, solach, pudrach i perfumach.

 

MANDARYNKI zawierają bardzo dużo witaminy C, A, oraz B. Są także dobrym źródłem potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i cynku. Regularne jedzenie mandarynek zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy. Owoce te zmniejszają poziom złego cholesterolu.

Spożywanie mandarynek może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób wątroby, zaś picie soku zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór u pacjentów z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby; łagodzi stany gorączkowe, uporczywy kaszel i grzybicę.

Kwiaty mandarynki, zarówno świeże, jak i suszone, wykorzystuje się do sporządzania leczniczych herbatek o uspokajającym działaniu. Ze skórki wytwarza się olejek mandarynkowy, który działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, odmładza skórę i nadaje jej odpowiedni koloryt. Mandarynki oraz olejek z nich są rewelacyjnym środkiem do pielęgnacji tłustej cery.

 

MANGO zawiera witaminy: A, C, PP, E, z grupy B, oraz magnez, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo, błonnik i lupeol – związek o działaniu przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Jest również bogatym źródłem miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek. Regularne spożywanie mango reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.

Mango jest owocem młodości. Wysoka zawartość witaminy C, A, E sprawia, że ma silne właściwości przeciwutleniające, zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia. Doskonale nadaje się więc do pielęgnacji urody. Ze względu na właściwości nawilżające wyciągu z mango dodaje się do szamponów i odżywek do włosów suchych i zniszczonych, balsamów odżywczych do ciała oraz toników do cery suchej, podrażnionej i ze skłonnościami do pękania naczynek.

 

MELON jest bogaty w witaminy:  A, C, B1, B2, B6, PP, E oraz potas. W medycynie ludowej stosuje się go przeciw zaparciom, hemoroidom, i na schorzenia reumatyczne. Polecany jest również przy dolegliwościach nerek i bólach reumatycznych. Owoc ten stanowi dobry środek odwadniający i przeciwgorączkowy.  Działa przeciwzakrzepowo, zapobiega chorobom nowotworowym. Sok z dojrzałego melona doskonale gasi pragnienie, a nektar ma właściwości przeczyszczające i moczopędne. Spożywanie dużych ilości melona wskazane jest podczas rekonwalescencji po długich, ciężkich chorobach. Z kolei gorzki melon przydatny jest w leczeniu infekcji, raka oraz cukrzycy. Wzmacnia żołądek. Sok z gorzkiego melona używany jest jako środek przeczyszczający, zaś napar z liści stosuje się w leczeniu problemów z wątrobą, zapaleniu okrężnicy. Gorzki melon znalazł również zastosowanie w leczeniu wszelkich problemów skórnych, trudno gojących się ran, malarii, niedokrwistości, nadwagi, reumatyzmu, artretyzmu, zapalenia płuc, egzemy, bielactwa, świerzbu, trądu, kamieni nerkowych, żółtaczki, bolesnych miesiączek oraz wzdęć. Gorzki melon zawiera witaminę A i C oraz witamimy z grupy B - B1 i B2, a także żelazo. Stwierdzono, że regularne stosowanie preparatów z gorzkiego melona zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.

 

MORELE zawierają: żelazo, wapń, fosfor, potas (reguluje ciśnienie krwi oraz pracę nerek), miedź, cynk, magnez, jod, witaminy PP i B, błonnik, oraz siarkę i beta-karoten, który działa antynowotworowo i wspomaga układ oddechowy. Są także doskonałym źródłem witaminy B2 (redukuje negatywny wpływ palenia papierosów) oraz witaminy C, zwalczającej wolne rodniki. Morele regenerują organizm, odpowiadają za tworzenie czerwonych ciałek krwi, wzmacniają kości, poprawiają trawienie i zapobiegają anemii. Suszone owoce zawierają duże ilości prowitaminy A, która wspomaga leczenie trądziku. Pozytywnie wpływają także na wygląd skóry i paznokci. Pomagają na zgagę. Sok z moreli polecany jest również w anemii, chorobach wątroby, przy nadciśnieniu, braku apetytu i w zaburzeniach wzroku. Regularne spożywanie spowalnia procesy starzenia się oraz przyśpiesza regenerację naskórka. Morele wykorzystuje się na przetwory: dżem, konfiturę, mus, galaretkę, wykwintny aromatyczny likier lub nalewkę. Są doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, pierogów, knedli. Z pestek moreli uzyskuje się olejek, ceniony  w przemyśle farmaceutycznym i kosmetyce. Zapewnia skórze głębokie nawilżenie, odżywia ją, ściąga rozszerzone pory, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Piękny zapach oraz właściwości odżywcze wykorzystywane są do masażu, aromaterapii oraz jako składnik wielu kosmetyków. W warunkach domowych także możemy wykorzystać zalety moreli sporządzając np. maseczki pielęgnujące cerę.

 

PAPAJA to owoc bogaty w beta-karoten - prowitaminę A, w witaminę C, witaminy: B1, B2, niacynę i B6 oraz E. Zawiera również sporo potasu, wapnia, żelaza, magnezu, a także bardzo dużo karotenoidów i flawonoidów, regulujących przepuszczalność naczyń włosowatych. Papaja wspomaga trawienie, zwiększa płynność krwi i rozkłada szkodliwe substancje, przeciwdziała tworzeniu się ognisk zapalnych. Sok z nasion papai może zapobiegać zaburzeniom pracy nerek dzięki zawartości flawonoidów. Natomiast spożywanie nasion papai chroni wątrobę przed niektórymi chorobami, zapobiega hemoroidom, durowi brzusznemu oraz pasożytom jelit.

 

POMARAŃCZE zawierają błonnik, pektyny, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego, duże ilości wapnia oraz witaminy: C, A, B, B12, P, kwas foliowy i karotenoidy chroniące przed promieniami UV. Ponadto są źródłem potasu, soli mineralnych i pektyn, które pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają wchłanianiu toksyn. Wskazują właściwości przeciwmiażdżycowe, działają bakteriobójczo i antywirusowo. Są dobre na grypę, zgagę, wzdęcia, zaparcia, szkorbut, gorączkę, osteoporozę, nadciśnienie tętnicze, infekcje dróg oddechowych. Pomarańcze są również cennym źródłem fitoskładników. Związki te chronią przed rakiem jelita grubego, obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed chorobami nowotworowymi i stanami zapalnymi. Niezwykle cenna jest biała skórka pomarańczy - bogate źródło kumaryny, flawonoidów, pektyn, olejku aromatycznego i witaminy P. Pomaga ona w zwalczaniu bakterii gnilnych i wspomaga trawienie. Sok ze świeżych owoców pomaga przy schorzeniach wątroby, obniża gorączkę, zapobiega zaparciom, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego, wzmacnia układ odpornościowy.

 

PORZECZKA CZERWONA I CZARNA - czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C, P, B prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz potasu, żelaza, wapnia, magnezu, a także mikroelementów takich jak mangan, bor, jod. Owoce te zawierają również kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz związki działające przeciwnowotworowo. Czarna porzeczka oczyszcza z toksyn, wspomaga leczenie wątroby i nerek, korzystnie wpływa na procesy gnilne, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Działa przeciwzapalnie, wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Ponadto pobudza apetyt i wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Jest doskonała przy przeziębieniach, infekcjach wirusowych, w anginie. Sprawdza się również w chorobach reumatycznych, w kamicy moczowej, wspomaga leczenie zapalenia płuc. Napar z liści czarnej porzeczki wykazuje działanie uspokajające. Szczególnie polecany jest dla osób z nerwicą, w stanach lękowych oraz przy menstruacji. Wyciąg z liści działa także przeciwzapalnie, poprawia krążenie i prace serca oraz zmniejsza obrzęk. Zaleca się spożywanie czarnych porzeczek po kuracji antybiotykowej. Kąpiele z odwaru z liści porzeczek stosuje się przy skazie limfatycznej, przy różnych wysypkach i chorobach skórnych. Porzeczka czerwona zawiera magnez, łatwo przyswajalne żelazo, wapń, fosfor, potas, cynk oraz witaminy: A, B1, B2, PP, C. Spożywana regularnie likwiduje ogólne zmęczenie, hamuje rozwój miażdżycy, a działając moczopędnie i napotnie, oczyszcza organizm. Pobudza łaknienie, reguluje trawienie, tamuje krwawienia, wzmacnia organizm. Stosuje się ją przy gorączce, niestrawnościach, zaparciach, migrenach oraz dolegliwościach serca, wątroby czy migreny. Sok czysty z domieszką wody dobrze jest pić w dawkach 100-500g 3 razy dziennie. Surowy sok jest dobrym środkiem nadkwasotę, nieświeży oddech, zgagę. Porzeczki najczęściej spożywamy na surowo, ale nadają się także do przygotowania soków, dżemów, kompotów, win i nalewek.

 

POZIOMKI zawierają witaminę C, B, K, potas, fosfor, siarkę, wapń, żelazo, magnez, przeciwutleniacze oraz błonnik. Podnoszą odporność, pomagają usuwać toksyczne produkty przemiany materii oraz koją nerwy. Zaleca się je przy niedoborze żelaza, w dnie moczanowej oraz jako łagodny środek przeczyszczający i przeciwgorączkowy. Wykazują właściwości odtruwające oraz regulują przemianę materii. Są skuteczne przy chorobach jelit i śledziony. Działają moczopędnie oraz zapobiegają biegunkom. Picie soku z poziomek przyspiesza gojenie się ran. Liście poziomki bogate są w witaminę C oraz substancje garbnikowe, po za tym poleca się je przy nieżycie żołądka i jelit, kamicy nerkowej, chorobach nerek, pęcherza moczowego,  wątroby, przeziębieniach oraz niedokrwistości. Napar z liści stosuje się do płukania jamy ustnej w celu neutralizacji nieprzyjemnego zapachu, a wewnętrznie - w biegunce, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, w żółtaczce i reumatyzmie.   Z suszonych liści i owoców sporządza się pyszną herbatkę. Na uwagę zasługują także smaczne, aromatyczne konfitury, galaretki, nalewki czy soki na bazie poziomek. Poziomki znalazły również zastosowanie w kosmetyce: w pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej   i naczynkowej. Posiadają właściwości odświeżające, oczyszczające, wybielające cerę    i zwężające pory.

 

ROKITNIK ZWYCZAJNY zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę D. Obecne w owocach związki zawierają serotoninę oraz zapobiegają powstawaniu zatorów w naczyniach krwionośnych. Rokitnik wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga leczenie dolegliwości układu pokarmowego, zapobiega miażdżycy i zawałom serca, wzmacnia odporność organizmu. Z suszonych liści rokitnika można przygotować gorący napar pomocny w leczeniu gośćca i stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Napary wykorzystuje się do przemywania i okładów. Przy trydno gojących się ranach działają korzystnie na cerę i opóźniają procesy jej starzenia się. Owoce rokitnika w postaci dżemów, konfitur, soków, win i nalewek stosuje się zapobiegawczo jako naturalne źródło dobrze przyswajalnej witaminy C. Właściwości rokitnika mają zastosowanie w kosmetyce, głównie w preparatach nawilżających, przeciw łysieniu i łupieżowi. Wyciąg   z rokitnika używany jest do pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się, uszkodzonej przez promienie słoneczne. Skutecznie likwiduje przebarwienia skóry i wchodzi w skład preparatów do opalania.

 

ŚLIWKA zawiera witaminy: A, C, E i z grupy B. Ponadto jest źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu. Zapobiega zaparciom, poprawia apetyt, działa korzystnie na trawienie i układ nerwowy. Wykazuje właściwości antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe, hamuje wchłanianie cholesterolu. W porównaniu do świeżych owoców suszone śliwki zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A oraz o wiele więcej błonnika, żelaza oraz fosforu. Wyciąg z kory śliwy może być stosowany w leczeniu schorzeń prostaty. Pestki śliwek zawierają trującą dla organizmu amygdalinę - związek, którego jednym ze składników jest kwas pruski. Dlatego wybierając śliwki na przetwory, należy zwracać uwagę na to, czy miąższ łatwo oddziela się od pestki. W kuchni śliwki mają szerokie zastosowanie. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, knedli czy pierogów można zrobić z nich marynaty i sosy do wędlin. Ze śliwek przygotowuje się także znane trunki, np. polską śliwowicę i tarniówkę czy bałkańską rakiję.

 

TRUSKAWKA  zawiera witaminy: C, A, B1, B2, PP, wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby, poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Ponadto są źródłem żelaza, manganu oraz kwasu elagowego, który chroni przed nowotworami. Poprawiają przemianę materii, oczyszczają jelita i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Wykazują działanie odtruwające, antybakteryjne oraz wzmacniają organizm. Wskazane przy chorobach reumatycznych, artretycznych, schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze. Wspomagają leczenie grzybicy, trądziku i oparzeń słonecznych. Pomocne są przy zapaleniach jamy ustnej. Wspomagają także spalanie tłuszczów. Ponadto mają właściwości wybielające zębów. Surowcem leczniczym   są liście i korzenie, które zawierają kwas krzemowy. Odwar z liści stosujemy na biegunkę, żółtaczkę, anginę, upławy. Zewnętrznie świeżych, zgniecionych liści można używać   do okładów na podbrzusze. Liście truskawek ususzone i utarte na proszek wykorzystuje się  do okładów na miejsca poparzone. Świeżym sokiem wyciśniętym z owoców przemywa się zaropiałe, zainfekowane zranienia i owrzodzenia na skórze. Z truskawek sporządza się  w kuchni smaczne przetwory - konfitury, kompoty, dżem.

 

 

WINOGRONA zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, chlor, cynk, miedź, bor i jod, który reguluje pracę tarczycy. Ze względu na zawartość witamin z grupy B działają odżywczo na mózg. Z kolei zawarta w owocach witaminy A działa korzystnie na wzrok.  Winogrona odkwaszają organizm, regulują przemianę materii (poleca się je osobom cierpiącym na zaparcia), podwyższają poziom dobrego cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Wykazują właściwości moczopędne. Świeże owoce zawierają łatwo przyswajaną glukozę i fruktozę, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Ciemne winogrona wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarty w skórce winogron resweratrol wykazuje działanie antynowotworowe. Polecane są chorym na serce, nerki i wątrobę. Świeży sok                   z winogron zalecany jest w nieżytach przewodu pokarmowego, uporczywych zaparciach, lekkich zatruciach pokarmowych. Wina gronowe mają działanie bakteriobójcze, wzmacniające, regulują ciśnienie krwi oraz sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu. Winogrona są bardzo smacznymi i wartościowymi owocami, najchętniej jadalnymi na surowo, mają jednak więcej zastosowań kulinarnych. Dodajemy je do ciast, deserów, tortów, sałatek owocowych i warzywnych oraz mięs. Wyrabia się z nich przede wszystkim pyszne likiery i wina. Suszone jagody winogron to rodzynki. Pasują także do mięs, szczególnie indyka i wieprzowiny. Kulinarne zastosowanie mają również liście winogron - przygotowuje się z nich np. gołąbki. Z pestek winogron wytłacza się olej obfitujący w niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu,   a podwyższają poziom dobrego. Winogrona znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce, nawadniają, upiększają cerę i skórę oraz likwidują zmarszczki. Są także skuteczne w walce   z promieniowaniem słonecznym UVA i UVB.

 

WIŚNIE zawierają witaminy: C i K, kwasy owocowe, pektyny, mangan, żelazo, wapń, potas, jod, beta-karoten i łatwo przyswajalne cukry proste. Oczyszczają organizm, poprawiają apetyt. Chronią przed chorobami układu krążenia, rakiem, pobudzają trawienie, działają przeciwzapalnie. Wykazują działanie przeciwbólowe. Przemywanie oczu naparem   z suszonych kwiatów wiśni pomaga przy zapaleniu spojówek, a kąpiele z dodatkiem naparu   z młodych gałązek wskazane są dla osób cierpiących na reumatyzm. Ze sproszkowanej kory przyrządza się herbatki uspokajające i nasenne. Sok z wiśni działa nie tylko antyseptycznie, ale i wykrztuśnie - rozrzedza gęsty śluz i tym samym ułatwia jego odkrztuszanie, pomaga na bezsenność i przyśpiesza zasypianie dzięki dużej zawartości melatoniny. Popularna nalewka wiśniowa jest rewelacyjnym środkiem dezynfekującym w organizm podczas zakażeń, przeziębień, w gorączce, jest także lekiem na niestrawność, stosowana zewnętrznie przynosi ulgę w bólach mięśni. Wiśnie możemy spożywać jako dodatek do ciast i deserów, sporządzać z nich przetwory, suszyć, mrozić i kandyzować. Warto wiedzieć, że przygotowane z nich kompoty, soki, dżemy, konfitury, wina, nalewki i likiery zachowują swoje lecznicze wartości.

 

ŻURAWINA wykazuje właściwości odtruwające, reguluje przemianę materii. Jest źródłem witaminy: C, B1, B2, naturalnych antyoksydantów, błonnika, wapnia, fosforu, miedzi, jodu, garbników, taniny oraz kwasu cytrynowego i jabłkowego. Stosowana jest do leczenia zapalenia dróg moczowych, kamicy nerkowej i jako środek wzmacniający odporność organizmu. Zapobiega próchnicy oraz chorobom dziąseł i przyzębia. Sok z owoców żurawiny działa jak antybiotyk. Jego picie zmniejsza ryzyko powstania chorób układu krążenia   i zakrzepów, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc. Żurawina wspomaga leczenie przeziębień i grypy. Zapobiega chorobie wrzodowej. Żurawina ze względu na swój kwaśny smak raczej nie nadaje się do jedzenia na surowo, tylko na przetwory: kisiele, soki, dżemy, konfitury, sosy do sałatek, dodatek do muesli, ciast, koktajli, deserów, do pieczonych mięs i grillowanych serów, do wyrobu win, likierów, nalewek. Żurawinę można suszyć, mrozić, przyrządzać z niej herbatki. Żurawina suszona lub kandyzowana dostępna jest cały rok i stanowi zdrową alternatywę dla tyczących słodyczy. Żurawina to prawdziwy hit kosmetyczny. Zawarte w niej witaminy i biopierwiastki odżywiają, nawilżają suchą  skórę, przywracają jej promienny wygląd i regulują pH.   W pestkach żurawiny znajdują się duże ilości kwasów tłuszczowych regenerujących, nawilżających, wzmacniających skórę oraz opóźniających procesy starzenia.